Om

Baggrund

Nagelsbjerg vin er en lille producent af mousserende æblevin der startede kommercielt med årgang 2014 efter et par års eksperimenteren i en kælder i Birkerød.

Vinene produceres på Farendløse mosteri. Jeg laver grundlæggende to typer; af æbler fra en række forskællige steder; To fuldt mousserende tøre vine efter champagne metoden æblerne stammer fra gamle plantager på Sejerø, ved Bøsserup, Nykøbing Sjæland og en ny er på vej fra Dumpedal ved Tølløse og to naturligt mousserende Cidere af vilde æbler fra henholdsvis Birkerød og Amager. Nogle gange bliver der en 2.vin, og nogle gange bliver der flere forskellige vine fra samme sted – afhængig af årgangen. Batch størrelsen er meget lille – mellem 150 – 1000 flasker af hver vin, og den årlige produktion ligger på under 3000 flasker.

 

Nagelsbjerg

Navnet stammer fra plantagen på Sejerø. Midt i plantagen som ellers ligger på flad løftet havbund rejser sig en stejl bakke af randmoræne kaldet Nagelsbjerg. På denne bakke har jeg plantet lidt vinstokke på den stejle sydskråning med udsigt over plantagen – for mig danner dette sted centrum for min interesse og mit arbejde med vin.


Æblerne

Nagelsbjerg Vin er ikke økologisk eller på anden måde certificeret, men på mange punkter arbejder jeg med noget jeg selv opfatter som langt mere naturligt end økologien har ambitioner om at være.

Æblerne stammer fra to planteger; Bøsserup og Sejerø samt fra vilde æbletræer fra Birkerød og omegn. Plantage æblerne er 100% usprøjtede og ugødede og vokser faktisk også ubeskårede – så man kan sige at de får lov at finde deres naturlig leje, og giver kun den frugt jorden og årgangen kan bære. Sorterne er de gamle danske så som Ingrid Marie, Filippa, Belle de Boskoop og mange flere. De vilde æbletræer er det man kalder kærnetræer – altså træer der er spiret op fra en kerne – i modsætning til alle kendte sorter der formeres ved podning. Hvert enkelt vildæbletræ er altså unikt og giver nogle unikke æbler, som ikke altid har spise kvalitet, men ved at høste fra 50-100 forskellige af de bedste træer og blande det kyndigt kan man komme frem til en ballanceret og meget interessant vin. Træerne gror i hegn og krat og på overdrev omkring Birkerød.

 

Høsten

Æblerne plukkes fra midt september til langt ind i november afhængig af sort og årgang. Gennerelt plukkes der ved fuld modenhed, hvilket vil sige væsentligt senere end man ville gøre til konsum æbler. Udseende og holdbarhed er ikke interessant, det er derimod aroma, sukker, syre og bitterstoffer.

 

Produktionen

Efter høst lagres æblerne for at opnå en ekstra modenhed. Derefter kværnes de, i nogle tilfælde tillades pulpen at trække et døgn eller to før den presses. Mosten klares ved naturlig bundfældning og gæres spontant. Nogle vine står surlie i tank nogle måneder før de flaskes med tilsætning af gær og sukker. Andre vine laves i en ren anestrale eller petilant naturelle stil hvor de flaskes før det naturlige sukker er opbrugt, og dermed bliver naturligt mousserende.